Μπρούφα 6, 54640, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
+30 2310 220035
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ENGLISH
Background image

Frequently Asked Questions

Ιστορία

Οι ανακαλύψεις αρχαιολόγων στην Ελλάδα μάς μαρτυρούν την παρουσία του ελαιόδεντρου στον ελλαδικό χώρο από την εποχή της Νεολιθικής εποχής.

Η συστηματική καλλιέργεια της ελιάς πιστοποιήθηκε στη Μυκηναϊκή περίοδο, όπου βρέθηκαν ακόμα και κουκούτσια από ελιές σε αγγεία στη Κνωσό και στις Αρχάνες.

Η φιλονικία της θεάς Αθηνάς με τον Ποσειδώνα για το όνομα της πόλης της Αθήνας, βρίσκει νικήτρια τη θεά, η οποία και φυτεύει στην Ακρόπολη το δέντρο και διδάσκει στους Αθηναίους την καλλιέργεια της ελιάς.

Από την αρχαιότητα, το λάδι ήταν από τους σημαντικότερους παράγοντες της ελληνικής οικονομίας, μιας και ήταν το βασικό στοιχείο της διατροφής τους.

Η χρήση του βέβαια δε σταματά εκεί, το χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο σε πολλές παθήσεις, ως καλλυντικό για το δέρμα, ως καύσιμη ύλη στους λύχνους για φωτισμό, αλλά και ως λιπαντικό σε μηχανισμούς, εξαρτήματα κτλ. Γνωστή είναι και η χρήση του ως συντηρητικό του χρυσελεφάντινου αγάλματος του Διός στην Αρχαία Ολυμπία, ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου.

Ο Ευριπίδης ονομάζει την Μεσσηνία «Καλλίκαρπο», λόγω της ομορφιάς και της εύφορης πλούσιας γης της, που είναι η γη της ελιάς και του λαδιού.

Από την αρχαιότητα, η ελιά ήταν το σύμβολο της ειρήνης, της σοφίας και της νίκης, γι' αυτό και ο ολυμπιονίκης λάμβανε ως μοναδικό βραβείο ένα στεφάνι από κλαδί ελιάς, το «κότινο», το οποίο φτιαχνόταν από την «καλλιστέφανο ελαία», που βρισκόταν στο ναό της Ήρας στην Αρχαία Ολυμπία.

Αλλά και κατά την Παλαιά Διαθήκη, ο Θεός καθοδήγησε το Νώε να κατασκευάσει την κιβωτό, ώστε να σωθεί από το κατακλυσμό που θα ακολουθούσε πάνω στη γη εξαιτίας της ηθικής κατάπτωσης του ανθρώπου. Όταν τελείωσε ο κατακλυσμός, ο Νώε έστειλε ένα περιστέρι για να σιγουρευτεί αν μπορούσαν να βγουν έξω και εκείνο γύρισε με ένα κλαδί ελιάς, συμβολίζοντας ότι ήρθε η ειρήνη μεταξύ του Θεού και του ανθρώπου.

Πληροφορίες για το ελαιόλαδο

Είναι το έλαιο που λαμβάνεται από την πρώτη ψυχρή έκθλιψη του καρπού μόνο με μηχανικές μεθόδους, χωρίς καθόλου χημικές ουσίες. Ελαιόλαδο ανώτατης κατηγορίας με εξαιρετική γεύση και αρώματα το οποίο διατηρεί όλα τα ωφέλιμα συστατικά του για τον ανθρώπινο οργανισμό. Έχει μια ελαφριά σπιρτάδα στη γεύση και μπορεί να καταναλωθεί άμεσα.

Την αξιοζήλευτη πρωτοστατούσα θέση του στη διατροφική αλυσίδα της μεσογειακής διατροφής την οφείλει στα πολύτιμα συστατικά του, όπως τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τις πολυφαινόλες, που προσφέρουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, τις βιταμίνες Α, D, Ε, Β ,C, Κ, τα φλαβονοειδή, τις φυτικές ίνες, το νάτριο, μέταλλα, όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, σελήνιο, χαλκό και τόσα άλλα, που το συγκαταλέγουν στις 10 καλύτερες τροφές παγκοσμίως.

Υπάρχουν ποικιλίες ελιών που είναι επιτραπέζιες και άλλες δίνουν ελαιόλαδο. Οι εκλεκτότερες ποικιλίες που παράγουν ελαιόλαδο με άριστα χαρακτηριστικά είναι η Κορωνέικη, Αθηνολιά και Μανάκι.

H Ελλάδα είναι η 3η μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, με ποικιλίες που μας δίνουν ελαιόλαδα με διαφορετικά χαρακτηριστικά, τα οποία μας κατατάσσουν ως την 1η χώρα παγκοσμίως σε άριστη ποιότητα εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.

Προέρχεται από ένα συνδυασμό τεχνογνωσίας παραγωγής και γευστικών χαρακτηριστικών. Αρχίζοντας από την κατά γράμμα τήρηση των υποδείξεων των γεωπόνων για το σωστό τρόπο καλλιέργειας του ελαιόδεντρου και φτάνοντας μέχρι την τυποποίηση και συσκευασία του ελαιολάδου, είναι ένας μακρύς δρόμος, που χρειάζεται μεγάλη προσοχή και αγάπη, τότε μόνο μπορούμε να λάβουμε την καλύτερη ποιότητα εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.

Η μορφολογία του εδάφους στην Ελλάδα και το ιδιαίτερο ήπιο κλίμα της βοηθούν στην ανάπτυξη ποικίλων ελαιόδεντρων, που παράγουν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε ποσοστό που αγγίζει το 80% της εγχώριας παραγωγής. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στη χώρα μας προσφέρουν φρέσκο χυμό ελιάς, που από την αρχαιότητα μέχρι στις μέρες μας τον αποκαλούν «υγρό χρυσό». Η τεχνογνωσία και η αγάπη των παραγωγών για τα ελαιόδεντρά τους, η άθερμη έκθλιψη του καρπού και η σωστή διατήρηση του ελαιόλαδου σε ανοξείδωτες δεξαμενές σάς προσφέρει ένα προϊόν που είναι ασυναγώνιστο σε γεύση, άρωμα και χρώμα. Σύμφωνα με τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες έχει αναγνωριστεί ως η πλέον καλύτερη επιλογή μεταξύ οποιασδήποτε φυτικής ή ζωικής λιπαρής ουσίας, που συμβάλλει στη διαμόρφωση ισορροπημένης διατροφής, ευεργετικής για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το ελαιόλαδο μας

Υπάρχουν κάποιοι διαφορετικοί τρόποι συλλογής του καρπού από το ελαιόδενδρο ανάλογα τι ποιότητος λάδι θέλουμε να πάρουμε και πόσο αυτό θα μας κοστίσει. Ο καλύτερος αλλά και ακριβότερος τρόπος συλλογής είναι με τα χέρια, όπου οι ελιές έχουν αρχίσει να μαυρίζουν χωρίς να έχουν ωριμάσει εντελώς, έτσι δεν τραυματίζεται ούτε ο καρπός αλλά ούτε και το δέντρο, με αποτέλεσμα να παίρνουμε ένα εξαιρετικό προϊόν. Ακολουθούν άλλοι μέθοδοι, όπως η συλλογή με τις ράβδους, το μάζεμα από το έδαφος και η συλλογή με δόνηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις το λάδι που λαμβάνουμε θα έχει κάποια μειονεκτήματα.

Συνήθως οι ελιές μαζεύονται σε κανναβένιους σάκους ή σε τελάρα και οδηγούνται στα ελαιοτριβεία κατά το τέλος της ημέρας, όπου και συνθλίβεται ο καρπός για την παραγωγή του ελαιολάδου. Για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, εκτός από την ποικιλία, τις κλιματολογικές συνθήκες και τον τρόπο συλλογής, σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο παίζει ο χρόνος αναμονής του καρπού μέχρι την έκθλιψη, αλλά και ο τρόπος λειτουργίας του ελαιοτριβείου. Όλες οι προαναφερθείσες εργασίες θα πρέπει να εκτελεσθούν το ταχύτερο δυνατόν. Επιλογή μας είναι να ολοκληρώνονται σε ένα 24ωρο, ώστε να προφυλαχθεί ο ελαιόκαρπος από αλλοιώσεις (κακώσεις, μύκητες κτλ.).

Αφού λοιπόν ο καρπός πλυθεί και καθαριστεί από τα ξένα σώματα (φύλλα, χώμα κτλ.), οδηγείται στο θρυπτήριο, όπου και παράγεται η ελαιοζύμη, η οποία αποτελείται από υγρά και στερεά συστατικά της ελιάς. Στη συνέχεια, οδηγείται στους μαλακτήρες και σε φυγοκεντρικές μηχανές ή εξαγωγή με πιεστήρια, όπου θα διαχωριστεί το λάδι από τα υπόλοιπα συστατικά του καρπού. Σε όλη τη διαδικασία σημαντικό ρόλο έχει η θερμοκρασία του νερού που χρησιμοποιείται να μην ξεπερνά τους 27ο κελσίου, ώστε να έχουμε τη γνωστή σε όλους μας «ψυχρή έκθλιψη», η οποία συντελεί στην παραγωγή ελαιολάδου με εξαιρετικά χαρακτηριστικά.

Το λάδι πλέον της νέας σοδειάς φυλάσσεται σε ειδικές ανοξείδωτες καθαρές δεξαμενές με κωνικό πάτο, ώστε να διαχωριστεί η μούργα (στερεά συστατικά του λαδιού) από το υγρό λάδι. Βασική μας μέριμνα και προϋπόθεση για το χώρο αποθήκευσης είναι απλή, αλλά πολύ σημαντική, να είναι καθαρός. Γιατί το λάδι είναι ένα υπερευαίσθητο προϊόν που έχει τη τάση να απορροφά οσμές.

Μία από τις καλύτερες ποικιλίες λαδολιάς της Ελλάδος είναι η Κορωνέικη. Βασίλισσα των ελληνικών ποικιλιών ελιάς, προϊόν αιώνων συστηματικής καλλιέργειας, κυρίως στη περιοχή της Μεσσηνίας, δίνει έντονο άρωμα καρπού και πλούσια φρουτώδη γεύση, με μια ελαφριά σπιρτάδα. Πολύτιμη σε ωφέλιμα συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμό και με χαμηλή οξύτητα, στα 0,25.

Η Κορωνέικη ποικιλία έχει πάρει το όνομά της από την κωμόπολη της Κορώνης του νομού Μεσσηνίας. Η ποιότητα του εδάφους, σε συνδυασμό με τις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες, ωριμάζουν αυτόν το μοναδικό καρπό, που συλλέγεται από το Νοέμβριο έως το Δεκέμβριο και ο οποίος παράγει εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, με βαθύ λαμπερό χρυσοπράσινο χρώμα, με γλυκόπικρη φρουτώδη γεύση, αρώματα φρούτων με κυρίαρχη του μήλου και με ιδιαίτερες χαμηλές οξύτητες. Περιέχει συστατικά που βοηθούν στη διατήρηση της καλής υγείας για αυτό και κατέχει σημαντική θέση στην αλυσίδα της μεσογειακής διατροφής.

Το εξαιρετικό αυτό προϊόν μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, καταστήματα delicatessen, επιλεγμένα gourmet εστιατόρια, από 5άστερα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής και σύντομα σε σημεία πώλησης στο εξωτερικό.

Το μοναδικό αυτό ελαιόλαδο το συσκευάζουμε μόνο σε γυάλινα μπουκάλια και σε λευκοσίδηρο. Διάφανο γυάλινο τετράγωνο μπουκάλι για συσκευασία δώρου σε 250ml και 500ml, σκούρο πράσινο γυάλινο μπουκάλι για καθημερινή χρήση 750ml, 500ml, 250ml και λευκοσίδηρος τενεκές σε οικογενειακή συσκευασία των 5lt.

Υγεία & Ομορφιά

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ξεκίνησε μια έρευνα τη δεκαετία του '60, η οποία έληξε μετά από 30 χρόνια, ανακαλύπτοντας και επιβεβαιώνοντας ότι η μεσογειακή διατροφή παρατείνει τη ζωή και προστατεύει από καρδιοπάθειες και τον καρκίνο.

Στη διατροφική λοιπόν αυτή πυραμίδα, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και οι ελιές κατέχουν σημαντική θέση ως καθημερινή κατανάλωση, βοηθώντας τον οργανισμό να μην «σκουριάζει», συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία οργάνων όπως στομάχι, συκώτι, χολή, έντερο, αλλά και στην καρδιά αυξάνοντας την καλή χοληστερίνη (HDL), μειώνοντας παράλληλα την κακή (LDL).

Από την εποχή ακόμα του Ιπποκράτη, ο οποίος αναφερόταν στο ελαιόλαδο ως φάρμακο για περισσότερες από 60 ασθένειες, οι άνθρωποι το χρησιμοποιούσαν και για την προσωπική τους υγιεινή. Μ' αυτό καθάριζαν, αρωμάτιζαν και φρόντιζαν το σώμα τους.

Η εφαρμογή του στο δέρμα επιβραδύνει τη γήρανση, το κάνει πιο ελαστικό, λείο και απαλό, προλαμβάνοντας την ξηρότητα και τις ρυτίδες, γι' αυτό προστίθεται σε πολλά προϊόντα φροντίδας του δέρματος.

Είναι ωφέλιμο και στο τριχωτό της κεφαλής, βοηθώντας την επανόρθωση των κατεστραμμένων θυλάκων των τριχών, παρέχοντας υγρασία στα μαλλιά, κάνοντάς τα απαλά και λαμπερά.

Τα τελευταία χρόνια θεωρείται ο «κίτρινος χρυσός» της αντιγηραντικής διατροφής και ομορφιάς. Οι ιδιότητές του στην προστασία των ασθενειών, αλλά και της καλλυντικής φροντίδας του ανθρώπου είναι ήδη γνωστές από τους αρχαίους χρόνους. Τα αντιοξειδωτικά και η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε, αποτελούν σημαντικό παράγοντα στην επιβράδυνση της γήρανσης. Είτε μόνο του, είτε ως συστατικό καλλυντικής συνταγής, βοηθά στην καλή ποιότητα του δέρματος και των μαλλιών.

Από τους αρχαίους χρόνους, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το ελαιόλαδο για να καθαρίσουν και να αναζωογονήσουν το δέρμα τους. Αντί να απλώσετε μία ακριβή κρέμα σώματος, προτιμήστε να κάνετε μασάζ με λίγο ελαιόλαδο και θα αποκτήσετε δέρμα απαλό, λείο και απόλυτα ενυδατωμένο.

Αποκτήστε μία καινούρια καθημερινή συνήθεια, βάζοντας μια μικρή ποσότητα στο βαμβάκι να καθαρίστε από το μακιγιάζ το πρόσωπό σας και το βράδυ πριν κοιμηθείτε θυμηθείτε να κάνε τε επάλειψη στα χέρια σας. Σταδιακά θα παρατηρήσετε το δέρμα σας να γίνεται πιο απαλό και λαμπερό, καθώς και τα νύχια σας πιο σκληρά.