Μπρούφα 6, 54640, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
+30 2310 220035
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ENGLISH

Συνταγές

Μελιτζάνες με φάβα Σαντορίνης

Μελιτζάνες με φάβα Σαντορίνης

Συστατικά:

  • 400 γρ. Φάβα Σαντορίνης (κίτρινη)
  • 4-6 Μελιτζάνες (κομμένες στη μέση)
  • 250 γρ. Τοματίνια
  • 150 γρ. Κάπαρη
  • 2 Κρεμμύδια ξερά
  • 2 Δαφνόφυλλα
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι & Πιπέρι

Περιγραφή:

Ρίχνω τη φάβα σε βαθιά κατσαρόλα και σκεπάζω με κρύο νερό. Προσθέτω ένα κρεμμύδι, 2 δαφνόφυλλα και τα αφήνω μέχρι να βράσουν σε μέτρια φωτιά. Όταν είναι έτοιμη, τραβώ από τη φωτιά, αφαιρώ τα δαφνόφυλλα και στραγγίζω καλά. Σε μπλέντερ, χτυπώ την στραγγισμένη φάβα, το κρεμμύδι, αλάτι-πιπέρι και 2 κ.σ. ελαιόλαδο, μέχρι να γίνουν απαλός πουρές. Αφήνω στο ψυγείο μέχρι να σφίξει η φάβα. Σε τηγάνι, ζεσταίνω 6 κ.σ. ελαιόλαδο και τηγανίζω τις μελιτζάνες (αφού πρώτα τις έχω χαράξει), μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα και να μαλακώσουν. Τις ακουμπώ σε απορροφητικό χαρτί, να αφήσουν το πολύ λάδι και τις τοποθετώ σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Με ένα κουτάλι δημιουργώ χώρο (σπρώχνοντας λίγο τη σάρκα, αριστερά-δεξιά) και γεμίζω την κάθε μελιτζάνα με τον πουρέ. Προσθέτω πάνω από τη φάβα τα τοματίνια (κομμένα στη μέση) και λεπτές φέτες κρεμμυδιού. Ραντίζω με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνω. Σε προθερμασμένο φούρνο, (180 βαθμούς) ψήνω για 30 λεπτά περίπου. Πριν να σερβίρω, στολίζω με φρέσκια κάπαρη και ραντίζω με ελαιόλαδο.

Κολοκυθόσουπα

Κολοκυθόσουπα

Συστατικά:

  • 4 φέτες Κολοκύθας (μέτριο μέγεθος σε κομμάτια)
  • 3 φρέσκα Κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
  • 1 σκελίδα Σκόρδο
  • 2 κλαδάκια Δενδρολίβανο
  • 2 φλυτζάνια Ζωμό
  • 1 κ.σ. Ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. Βούτυρο
  • 4 κ.σ. Ξινή Κρέμα
  • 4 κ.σ. Ροκφόρ
  • Καρύδια
  • Αλάτι & Πιπέρι
  • 4 φέτες Ψωμί (φρυγανισμένο)

Περιγραφή:

Σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνω το ελαιόλαδο και σωτάρω τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και το δενδρολίβανο. Αφού αφήσουν τα αρώματά τους, αποσύρω το δενδρολίβανο και το σκόρδο. Τώρα ρίχνω τα κομμάτια της κολοκύθας, αλατοπιπερώνω και τα φέρνω “βόλτες” μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτω το ζωμό και αφήνω να βράσει μέχρι να λιώσει η κολοκύθα. Πριν να κλείσω τη φωτιά, ρίχνω και το βούτυρο. Για να δώσω βελούδινη υφή στην σούπα, τη χτυπώ στο μπλέντερ μαζί με την ξινή κρέμα. Σερβίρω την κολοκυθόσουπα προσθέτοντας από μια κουταλιά ξινή κρέμα και ροκφόρ. Συνοδεύω με καρύδια και φρυγανισμένες φέτες ψωμιού.

Ταλιατέλες με λαχανικά

Ταλιατέλες με λαχανικά

Συστατικά:

  • 500 γρ. φρέσκες Ταλιατέλες
  • 2 Μελιτζάνες (λευκές & μωβ)
  • 4 Κολοκυθάκια
  • 4 Πιπεριές (πράσινες & κόκκινες)
  • 4 Καρότα
  • 2 σκελίδες Σκόρδο
  • (όλα κομμένα σε μικρούς κύβους)
  • 150 γρ. Φασόλια χάνδρες (βρασμένα και στραγγισμένα)
  • 200 γρ. Τοματίνια
  • 250 γρ. Τυρί Φέτα (κομμένη σε κύβους)
  • 4-6 κ.σ. Ελαιόλαδο
  • Αλάτι & Πιπέρι
  • Μαύρο σουσάμι
  • φρέσκο Θυμάρι
  • Φύλλα βασιλικού (και extra για το στόλισμα)

Περιγραφή:

Σε βαθύ τηγάνι, πάνω σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνω το ελαιόλαδο και το θυμάρι μέχρι να αφήσει το άρωμά του. Ρίχνω τα λαχανικά (τις μελιτζάνες τελευταίες), αφήνω να “μαλακώσουν” και αλατοπιπερώνω. Παράλληλα, σε αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνω τις ταλιατέλες και τις αφήνω για 2 λεπτά. Χωρίς να τις στραγγίσω, ρίχνω “πιρουνιές” στο τηγάνι με τα λαχανικά και ανακατεύω απαλά, για να “σμίξουν” όλα μαζί. Προσθέτω τους κύβους φέτας και τα ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού και ξανά ανακατεύω μέχρι να λιώσει ελαφρώς η φέτα. Σέρβιρω σε βαθύ πιάτο και “στολίζω” με βασιλικό και μαύρο σουσάμι.

Καλαμάρια γεμιστά με πλιγούρι και αμύγδαλα

Καλαμάρια γεμιστά με πλιγούρι και αμύγδαλα

Συστατικά:

  • 6 Καλαμάρια μεγάλα (καθαρισμένα & ψιλοκομμένα τα πλοκάμια)
  • 250 γρ. Πατάτες baby (κομμένες σε ροδέλες)
  • 2 σκελίδες Σκόρδο
  • Ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. Ούζο
  • Αλάτι & Πιπέρι
  • 1 ματσάκι Μαϊντανό
  • 1 φλυτζάνι Πλιγούρι
  • 2 φλυτζάνια Νερό
  • 1 Κρεμμύδι
  • 50 γρ. Αμύγδαλα (ανάλατα)
  • 50 γρ. Ελιές πράσινες (κομμένες σε ροδέλες)
  • 1 Λεμόνι (χυμό & ξύσμα)
  • 1 κ.γ. Κύμινο (προαιρετικά)

Περιγραφή:

Σε αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνω το πλιγούρι και το αφήνω να γίνει. Σε μεγάλο τηγάνι, πάνω από δυνατή φωτιά, ζεσταίνω το λάδι. Ρίχνω το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα κομμένα πλοκάμια και μαγειρεύω για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτω τις ελιές, τα αμύγδαλα, το κύμινο, αλάτι-πιπέρι, το πλιγούρι (μαζί με τα υγρά του) και συνεχίζω το μαγείρεμα 5-6 λεπτά ακόμη, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Τραβώ από τη φωτιά, προσθέτω το χυμό, το ξύσμα λεμονιού, ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύω και το αφήνω να κρυώσει. Γεμίζω τα καλαμάρια με το πλιγούρι και τα κλείνω με μια οδοντογλυφίδα. Σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, απλώνω τις πατάτες, αλατοπιπερώνω και στρώνω επάνω τους τα γεμιστά καλαμάρια. Τα ραντίζω με λάδι και ούζο, αλατοπιπερώνω και ψήνω για 30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο. Σερβίρω με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Πουγκιά γεμιστά με κιμά

Πουγκιά γεμιστά με κιμά

Συστατικά:

  • Για τη γέμιση:
  • 1 κιλό Κιμά
  • 1 Κρεμμύδι
  • 1 κ.σ. Ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι φρέσκο Κόλιανδρο (ψιλοκομμένο)
  • ½ κ.γ. Μπούκοβο
  • 2 κ.γ Καπνιστή Πάπρικα
  • Αλάτι & Πιπέρι
  • Για τη ζύμη:
  • 1 κιλό Αλεύρι
  • 1 ½ φλυτζάνια Νερό
  • Αλάτι
  • Για το σερβίρισμα:
  • 200 γρ. Ξινή Κρέμα
  • 2 κ.γ. πέστο Δυόσμου
  • Καπνιστή Πάπρικα
  • Μαύρο σουσάμι
  • Κεφαλογραβιέρα

Περιγραφή:

Σε τηγάνι, πάνω από μέτρια φωτιά, σωτάρω ελαφρώς τον κιμά, προσθέτοντας συγχρόνως όλα τα υλικά. Κρατώ στην άκρη για να κρυώσει. Ρίχνω το αλεύρι σε λεκάνη, προσθέτω το αλάτι και το νερό. Ζυμώνω μέχρι να γίνει σφιχτή ζύμη. Σε αλευρωμένη επιφάνεια πλάθω την ζύμη με το χέρι και δημιουργώ ένα μεγάλο και λεπτό φύλλο. Με φλυτζάνι κόβω στρόγγυλα κομμάτια και βάζω μια κουταλιά από τον κιμά στο κέντρο. Διπλώνω τις άκρες για να φτιάξω ένα πουγκί. Ρίχνω τα πουγκιά σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει και μαγειρεύω μέχρι να ανεβούν στην επιφάνεια. Σερβίρω τα πουγκιά με ξινή κρέμα, πέστο δυόσμου και πασπαλίζω με καπνιστή πάπρικα, μαύρο σουσάμι και τριμμένη κεφαλογραβιέρα.

Καβουρομακαροναδα

Καβουρομακαροναδα

Συστατικά:

  • 15 Καβούρια
  • 1 ½ πακέτο Ζυμαρικά
  • 2 κιλά ψιλοκομμένη Τομάτα (κονσέρβα)
  • 2 φλυτζάνια Ζωμό (από τα βρασμένα καβούρια)
  • 1/4 φλυτζάνι Ελαιόλαδο
  • 2 Κρεμύδια
  • 3 σκελίδες Σκόρδο
  • 1 ματσάκι Μαϊντανό
  • 10 φύλλα Βασιλικού
  • Αλάτι & Πιπέρι

Περιγραφή:

Πλένω πολύ καλά τα καβούρια, κάτω από τρεχούμενο νερό. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό, αφού προσθέσω λίγο αλάτι, λεμόνι, λάδι και λίγο μαϊντανό (για να τραβήξουν τη μυρωδιά), βάζω τα καβούρια και τα βράζω για 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Βγάζω τα καβούρια και κρατώ το ζωμό για τα ζυμαρικά και τη σάλτσα.

Σε μία κατσαρόλα τσιγαρίζω τα κρεμμύδια (ψιλοκομμένα) και τις σκελίδες σκόρδου. Προσθέτω την τομάτα, το ζωμό, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνω να σιγοβράσουν. Λίγο πριν τραβήξω τη σάλτσα από τη φωτιά, προσθέτω τα καβούρια, τα οποία έχω ανοίξει στη μέση (για να ρουφήξουν σάλτσα) καθώς επίσης το μαϊντανό και τα φύλλα βασιλικού.

Βράζω τα ζυμαρικά σε ελαφρώς αλατισμένο νερό, στο οποίο έχω προσθέσει και ένα φλυτζάνι ζωμό από τα καβούρια. Αφού τα στραγγίσω, τα ρίχνω στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και τα καβούρια. Στολίζω με φρέσκο μαϊντανό.

Μελίτυρος με κρεμμύδια

Μελίτυρος με κρεμμύδια

Συστατικά:

  • 1 τεμ. Μελίτυρος (250 γρ.)
  • 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
  • 6 Κρεμμύδια (κομμένα σε φέτες)
  • 2 κ.σ. Ζάχαρη (καστανή)
  • 3 κ.σ. Βαλσάμικο ξύδι
  • 1 κ.γ. Αλάτι
  • Καρύδια
  • Μαύρο σουσάμι

Περιγραφή:

Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνω το λάδι και προσθέτω τα κρεμμύδια. Αφού μαλακώσουν λίγο, προσθέτω τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύω φροντίζοντας να πάρουν χρώμα. “Σβήνω” με το ξύδι και αφήνω μέχρι να εξατμιστεί. Σερβίρω το τυρί σε ξύλο κοπής “σκεπασμένο” με τα κρεμμύδια, συνοδεύω με καρύδια και πασπαλίζω με μαύρο σουσάμι. Ξεχωριστός μεζές για λευκά κρασιά.

Κεφτεδάκια τα αγαπημένα

Κεφτεδάκια τα αγαπημένα

Συστατικά:

  • 500 γρ. Κιμά (μοσχαρίσιο)
  • 2 Κριθαροκούλουρα (αλεσμένα)
  • 2 Κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
  • 1 Αυγό
  • 2 σκελίδες Σκόρδο (σε πολτό)
  • 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. Μαϊντανό
  • 1 κ.σ. Δυόσμο
  • 1 κ.γ. Ρίγανη (φρέσκια)
  • Αλάτι, Πιπέρι, Κύμινο, Πάπρικα καπνιστή
  • Αλεύρι και Σουσάμι (για το πανάρισμα)

Περιγραφή:

Σε ένα μεγάλο σκεύος, βάζω όλα τα υλικά και ζυμώνω καλά για να ενωθούν. Αφήνω να “ξεκουραστούν” για λίγη ώρα και μετά πλάθω σε μικρά κεφτεδάκια. Πριν τα τηγανίσω σε καυτό λάδι, πανάρω μερικά με σουσάμι και τα υπόλοιπα με αλεύρι. Τα συνοδεύω με έτοιμες πίτες, που έχω ζεστάνει στο φούρνο, με δροσερή μαϊντανοσαλάτα και με γιαούρτι “σκορδομυριστό”.

* Για τη μαϊντανοσαλάτα, ψιλοκόβω ένα ματσάκι μαϊντανό, ½ ματσάκι δυόσμο και 2 ψητές πιπεριές Φλωρίνης. Προσθέτω 2 τομάτες, ½ αγγούρι, 1 κόκκινη πιπεριά (όλα σε κύβους), ½ φλυτζάνι κουκουνάρι καβουρδισμένο, αλάτι-πιπέρι. Ραντίζω με ελαιόλαδο και λεμόνι και τα ανακατεύω καλά.

Πικάντικη Φασολάδα

Πικάντικη Φασολάδα

Συστατικά:

  • 3 χωριάτικα Λουκάνικα
  • 800 γρ. Φασόλια γίγαντες (βρασμένα καλά ή κονσέρβα)
  • 800 γρ. Τοματάκια (κονσέρβα)
  • 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
  • 1 Κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 2 σκελίδες Σκόρδο
  • 2 κ.σ. Δενδρολίβανο (φύλλα)
  • 1 κ.γ. καπνιστή Πάπρικα
  • 1 λίτρο Ζωμό κότας
  • 1 κ.σ. Ξύδι
  • 2 κ.γ. Ζάχαρη (καστανή)
  • Αλάτι & Πιπέρι (φρεσκοτριμμένα)
  • Κεφαλογραβιέρα (για το σερβίρισμα)

Περιγραφή:

Σε βαθύ τηγάνι, πάνω από μέτρια φωτιά, ζεσταίνω το λάδι. Προσθέτω το κρεμμύδι και το σκόρδο και τσιγαρίζω για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Δυναμώνω τη φωτιά, προσθέτω τα λουκάνικα και μαγειρεύω για 4-5 λεπτά. Προσθέτω το δενδρολίβανο, την πάπρικα, τα τοματάκια, το ζωμό, το ξύδι, τη ζάχαρη, αλάτι-πιπέρι και τα αφήνω να βράσουν. Προσθέτω τα φασόλια και μαγειρεύω για ακόμη 5 λεπτά. Σερβίρω τη φασολάδα με τριμμένη κεφαλογραβιέρα, ψιλοκομμένο δενδρολίβανο και ζεστό χωριάτικο ψωμί.

Μανιτάρια σε ζύμη από κουλούρι

Μανιτάρια σε ζύμη από κουλούρι

Συστατικά:

  • Για τη ζύμη:
  • 150 γρ. Αλεύρι για ψωμί
  • 100 γρ. Αλεύρι ολικής άλεσης
  • 150 ml. χλιαρό Νερό
  • 5 γρ. ξηρή Μαγιά
  • 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. Αριάνι
  • 1 κ.σ. Μέλι
  • ½ κ.γ. Αλάτι
  • 1 κούπα Σουσάμι (καβουρδισμένο)
  • Για τα μανιτάρια:
  • 1 κιλό άγρια Μανιτάρια σε μεγάλα κομμάτια
  • 50 ml. Metaxa 12 αστέρων
  • 2 κ.σ. Βούτυρο
  • 1 σκελίδα Σκόρδο (ψιλοκομμένη)
  • φρέσκο Θυμάρι
  • 1 κούπα σπόρους Ροδιού
  • Για τη μουστάρδα:
  • 1 κούπα Μουστάρδα με σιναπόσπορους
  • ½ κούπα Ελιές ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σ. Θυμάρι

Περιγραφή:

Σ’ ένα μπολ, ανακατεύουμε τα υγρά υλικά με τη μαγιά, αφήνουμε το μείγμα για 10 λεπτά στον κάδο του μίξερ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το μέλι, το αλάτι και το μισό σουσάμι. Προσθέτουμε τα υγρά υλικά, ζυμώνοντας σε χαμηλή ταχύτητα για 10 λεπτά, μέχρι να έχουμε μία ελαστική ζύμη, η οποία θα ξεκολλά απ’ τα τοιχώματα. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη σ’ ένα ζεστό σημείο να διπλασιαστεί. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, τη ζυμώνουμε για μία ακόμη φορά και την κόβουμε σε τέσσερα κομμάτια. Πασπαλίζουμε τον πάγκο της κουζίνας με το υπόλοιπο σουσάμι και πλάθουμε τέσσερα ψωμάκια. Τ’ αφήνουμε για μισή ώρα σκεπασμένα με μια καθαρή πετσέτα και στη συνέχεια, τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου. Σ’ ένα καυτό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και το σκόρδο. Όταν λιώσει, συνεχίζουμε με τα μανιτάρια κι αφού τα μαγειρέψουμε για 2 λεπτά σε δυνατή φωτιά, τα σβήνουμε με το Metaxa. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να τελειώσουν όλα τα υγρά. Πασπαλίζουμε με το θυμάρι και τους σπόρους ροδιού. Ετοιμάζουμε τη μουστάρδα ανακατεύοντας τα υλικά μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Σερβίρουμε τα μανιτάρια στα ζεστά ψωμάκια με τη σάλτσα μουστάρδας στο πλάι.

Σαλάτα με πιπεριές & αντζούγιες

Σαλάτα με πιπεριές & αντζούγιες

Συστατικά:

  • 170 γρ. Φινόκιο
  • 100 γρ. κόκκινη Πιπεριά
  • 100 γρ. κίτρινη Πιπεριά
  • 100 γρ. πράσινη Πιπεριά
  • 100 γρ. Κρεμμύδι
  • 120 γρ. Αντζούγιες (ή σαρδέλες ή γαύρο σε κονσέρβα)
  • 20 γρ. Κάπαρη
  • 8 Ραπανάκια
  • Ελαιόλαδο
  • 1 Λεμόνι (χυμό & ξύσμα)
  • ½ Πορτοκάλι (χυμό)
  • ½ ματσάκι Μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
  • 10 φύλλα Βασιλικό
  • Αλάτι & Πιπέρι
  • Μαυροκούκι (για το σερβίρισμα)

Περιγραφή:

Σε βάζο με καπάκι, ρίχνω το ελαιόλαδο, το χυμό από το λεμόνι και το πορτοκάλι, αλάτι-πιπέρι και χτυπώ καλά να ενωθούν. Κόβω σε μικρές “λωρίδες” τις πιπεριές, το φινόκιο, το κρεμμύδι. Ψιλοκόβω το μαϊντανό και τα ραπανάκια σε ροδέλες. Σε βαθύ σκεύος, ανακατεύω όλα τα κομμένα λαχανικά. Προσθέτω την κάπαρη και τις μισές αντζούγιες, περιχύνω με το λαδολέμονο, ανακατεύω καλά και αφήνω για περίπου 30 λεπτά στο ψυγείο. Σερβίρω τη σαλάτα σε ποτήρια και μοιράζω τις υπόλοιπες αντζούγιες σε κάθε ποτήρι. Στολίζω με ψιλοκομμένο μαϊντανό, φύλλα βασιλικού, ξύσμα λεμονιού και μαυροκούκι.